Stichting Veteranen Someren draagt bij aan de verbondenheid tussen alle generaties veteranen in de gemeente Someren en is maatschappelijk betrokken bij de thema’s vrede en vrijheid.

Het doel van de stichting is het vergroten van de verbondenheid tussen alle veteranen in de gemeente Someren en het tonen van maatschappelijke betrokkenheid bij de thema’s vrede en vrijheid – dit alles op een laagdrempelige manier. Zo wordt er ieder jaar een bijdrage geleverd aan de activiteiten op 4 en 5 mei en is er een informele bijeenkomst rond de bevrijdingsdatum van Someren (20 september 1944). Verder draagt de stichting bij aan diverse maatschappelijke projecten in de gemeente Someren.

Geschiedenis

In de 60’er jaren kwamen Somerense veteranen al bij elkaar. Officieel werd de Stichting Oud-Indiëgangers op 15 januari 1997 opgericht door een vijftal Somerense Indië-veteranen. Het doel van deze stichting was het schrijven van een boek over de 117 Somerenaren die dienden in voormalig Nederlands-Indië. Van deze groep sneuvelden 7 jongens die tot op de dag van vandaag worden herdacht op 4 mei.

In 2004 werd het bestuur van de stichting overgedragen aan Nieuw-Guinea veteranen: een groep van 20 Somerenaren. Vervolgens is de stichting in 2019 doorgestart onder de naam Stichting Veteranen Someren. De nieuwe brede stichting richt zich op alle generaties veteranen (jong en oud) die sinds de Tweede Wereldoorlog dienden over de hele wereld en wonen in de gemeente Someren. In de dorpen Lierop, Someren-Dorp, Someren-Eind en Someren-Heide wonen momenteel 81 veteranen.


Terug naar startpagina →