Bevrijdingsvuur ontstoken

Bevrijdingsvuur Someren

Op donderdagavond 19 september werd in Asten het bevrijdingsvuur ontstoken als start voor de herdenking van de bevrijding van de zes Peelgemeenten en het Limburgse Meijel. 

Hierna werd het vuur door een lopersgroep van atletiekvereniging ’t Jasper Sport, gevolgd door een legerauto met daarin burgemeester Dilia Blok en het Sint Jorisgilde, gilde Sint Lambertus, gilde Sint Antonius Abt en gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën, naar het Vredesmonument aan het Speelheuvelplein in Someren gebracht. Muziekvereniging Someren-Heide zorgde voor de muzikale omlijsting.

Na de toespraak van burgemeester Dilia Blok ontstaken veteranen het bevrijdingsvuur. Wij zijn als veteranen dankbaar om hier een bijdrage aan geleverd te mogen hebben. Vanmiddag om half 4 precies kwamen 75 jaar geleden de Britse troepen van de 11e Pantserdivisie Someren binnengereden om ons te bevrijden. Tussen 20 en 25 september 1944 sneuvelden er in Someren en Asten 49 Britse militairen voor onze vrijheid. 7 Somerense burgers kwamen om tijdens de bevrijding. Onze vrijheid is duur betaald; geniet er daarom des te meer van. Vandaag vieren we 75 Jaar Vrijheid in de Gemeente Someren!

Lees verder en bekijk de foto’s via deze link:
https://siris.nl/artikel/147323252/bevrijdingsvuur-ontstoken-op-speelheuvelplein-in-someren